marți, 18 ianuarie 2011

GELATINA - mod de preparare şi întrebări frecvente

Mulţi se tem de deserturile cu gelatină findcă nu ştiu s-o pregătească corespunzător.
Vrei să afli cum se folosește?









Cumpără acum ebook-ul  "GELATINA - mod de preparare şi întrebări frecvente" și descoperă răspunsul la întrebările pe care le ai despre gelatină.



CUPRINS:
  1. Ce este gelatina?
  2. Cum se obține gelatina? 
  3. Scurt istoric al gelatinei.
  4. La ce se folosește gelatina? 
  5. Ce conține gelatina din punct de vedere nutrițional? 
  6. Cum poate fi găsită gelatina în comerț? 
  7. Gelatina este un produs natural? 
  8. Gelatina (E 441) este un aditiv alimentar periculos pentru sănătate? 
  9. Gelatina e un produs de post? 
  10. Există un înlocuitor vegetal pentru gelatină?
  11. Gelatina poate fi consumată de vegani? 
  12. De ce nu se fierbe gelatina? 
  13. Calitatea gelatinei alimentare din comerț. 
  14. Cum se prepară pas cu pas gelatina alimentară?
  15. Sfaturi pentru începători.
  16. În cât timp se hidratează gelatina?
  17. Gelatina se hidratează cu apă caldă sau rece?
  18. Ce combinații trebuie evitate cu gelatină?
  19. Se poate hidrata gelatina cu suc de fructe? 
  20. În cât timp încheagă gelatina?
  21. Gelatina granule este echivalentă cu cea foi?
  22. Există vreo diferență calitativă între gelatina foi și cea granule?
  23. Cum se folosesc foile de gelatină? 
  24. Cum se pot întări preparatele reci cu ajutorul gelatinei?
  25. Cum se poate întări frișca cu ajutorul gelatinei?
  26. Gelatina s-a întărit și nu mai poate fi întinsă pe tort. Ce să fac?
  27. Se poate pune gelatină la piftia din carne de cocos, porc etc.? 
  28. Câtă gelatină trebuie pusă la diverse preparate? 
  29. Jeleuri din comerţ sau preparate în casă?
  30. Cum se prepară gelatina colorată pentru glazuri sau jeleuri?
  31. Cum se prepară crema cu gelatină pentru tortul Diplomat? 
  32. Cum se prepară pas cu pas piftia (răciturile)?

67 de comentarii :

  1. mia fost de folos multumesc pt ajutor

    RăspundețiȘtergere
  2. Da ...e primul articol care explica exact cum se prepara gelatina si ce reprezinta ea!!! Like

    RăspundețiȘtergere
  3. la torturile de fructe de ce se dizolva gelatina in apa si pe urma se incalzeste in suc de compot? nu se poate dizolva direct in compot?

    RăspundețiȘtergere
  4. Am intrat pe net sa vad cum se prepara gelatina, pentru a face un desert cu ea. sunt incantata ca am gasit articolul asta, e complet si foarte util. Multumim.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Anonim E important ca inainte de dizolvarea propriu-zisa intr-un lichid cald geltina sa fie hidradata pana se umfla intr-un lichid rece fie el compot sau apa.

    RăspundețiȘtergere
  6. insfirsit pot face si eu prajituri la care sa folosesc gelatina,multumesc mult,un articol super
    \

    RăspundețiȘtergere
  7. Acum am inteles exact cum se prepara compozitiile ce contin gelatina.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc ..mi-a fost de mare folos

    RăspundețiȘtergere
  9. de ceva vreme,si eu am inceput sa prepar dulciuri ,cu ajutorul gelatinei...tort diplomat,charlota etc,insa, pana in momentul de fata, am folosit doar plicuri de gelatina de la Dr.Oetker...problema mea este ca,de curand,in mall-ul nostru ''o mare de branduri'',respectiv Maritimo din Cta,am gasit si ...gelatina vrac,deci am si cumparat...asadar,dilema mea este :cate lingurite de gelatina ar exista intr-un plic dr.Oetker,ca sa stiu si eu cata folosesc la inchegarea,sa spunem,a 1/2 l lichid? Aveti idee cumva? Oricum,multumesc pentru continutul postarii,e de mare folos....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un plic de gelatina de la Dr. Oetker are 10 g (adica o lingura mare cu varf am masurat acum seara din propia necesitate) adica pentru 500 ml apa.

      Ștergere
  10. salut,
    pana la urma pt. copilasii de 2 ani, aceasta gelatina alimentara este ok?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru alimentaţia unor copiii atât de mici cel mai bine ar fi să întrebaţi un medic sau nutriţionist.
      În general, gelatina prin faptul că provine din ţesuturile conjuctive ale bovinelor, conţine proteine 80% şi circa 8% calciu. Astfel, ea e utilă pentru întărirea oaselor, unghiilor, articulaţiilor.
      Foarte importantă însă pentru copii e aşa cum spuneam în articol combinaţia cu celelalte ingrediente. O tarta cu gelatină cu suc de portocale proaspăt stors e de preferat, spre exemplu, uneia cu gelatină şi suc carbogazos.

      Ștergere
  11. Super articolul! Foarte util Multumim.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc mult pentru ajutor. Jeleul de portocale mi-a iesit excelent.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cum pot sa intaresc cat mai mult gelatina? vreau sa o fac sa stea ct mai intreaga pentru a administra medicatia unor pesti alimentari...deci nu ma intereseaza pentru consum uman.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am luat aseara un plic de 10 gr gelatina granule Dr.Oetker. La instructiuni scrie ca plicul se dizolva in 400 ml apa. Din ce vad aici 10 gr sunt pt 100 ml apa. Normal ca nu s-a inchegat, mi-a inmuiat si tarta cu fructe...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. scrie 100 ml apa....dar....mai este si o broasca pe aici ....v-ati intelege de minune batutelor in cap ce sunteti....ha ha ha ha ha
      MARE TI-E GRADINA DOAMNEEEEE

      Ștergere
    2. Pentru 400ml apă, un plic de gelatină e puţin. Dacă era o cremă cât de cât mai solidă, un plic poate era de ajuns, însă fiind vorba de apă/sirop ar fi fost nevoie de vreo două, două jumate.

      Ștergere
  15. Exista ceva ce poate dizolva sau distruge gelatina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gelatina poate fi dizolvată în lichid cald. Lichidele prea fierbinţi o distrug.

      Ștergere
    2. Este distrusa si de enzimele continute de fructul proaspat de kiwi.

      Ștergere
  16. as dori sa stiu daca exista la noi in tara gelatina provenita 100% din oase de bovine...pentru cei ce nu consuma porc!...pentru ca cea vegetala trebuie fiarta si nu se poate folosi la creme pentru tort gen diplomat.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gelatina pe care o găsim în comerţ e în general de vită.

      Ștergere
  17. mi-a fost de folos . multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna! As vrea sa va intreb unde as putea gasi gelatina fasii? Am cautat la unele hipermarket-uri, dar nu am gasit nicaieri. Unde as mai putea incerca?

    RăspundețiȘtergere
  19. Multumiri pentru detaliile clare, care raspund mai multor intrebari .Cu stima, Vio

    RăspundețiȘtergere
  20. multumesc frumos. după ce am stricat vreo 5 plicuri de gelatină am căutat pe google şi team gasit. foarte util ce ai scris aici. acuma ca o intrebare: am făcut ca un fel de cremă daca pot să o numesc aşa din: smîntînă amestecată cu 4 linguri zahar, si avem adaugat 400g căpşuni care au fost date prin blender. oare daca mai fac gelatina si adaug peste, poate se va inchega?

    RăspundețiȘtergere
  21. Multumesc mi-a fost de mare ajutoru

    RăspundețiȘtergere
  22. Pe plicul de gelatina la ingrediente scrie 100% natural, fara a specifica daca este produs vegetal sau de origine animala. Intrucat oamenii sunt unii vegetarieni ,altii nu consuma porc, ar trebui sa fie scris cu exactitate continutul.

    RăspundețiȘtergere
  23. In general ce gasiti in comert este gelatina din porc si/sau vita, din pacate nici acestea doar vita sua porc, mai pot fi diverse adaosuri; cea mai ok cred ca gelatina din foi, nu stiu unde am citit asta. Exista si gelatina vegetala dar in general aceasta este etichetata ca atare deoarece este mai scumpa sau bio. Desi am fost vegetariana 8 ani, am avut un magazin naturist si in continuare nu consum carne, totusi, de dragul stiintei si al studiilor trebuie precizat ca gelatina animala prezinta anumite avantaje fata de cea vegetala si este indicat chiar cosnumul zilnic pentru o stare buna de sanatate. Eu va recomand sa consumati si vegetala si animala si sa observati singuri efectele pro sau contra si sa decideti care va place.

    RăspundețiȘtergere
  24. VEGE GEL (Dr Oetker) - alternativa (ieftina si buna) pt vegetarieni

    Gelatina obisnuita, din comert, se obtine din colagenul provenit din oasele si cartilajele porcinelor si bovinelor. Pentru vegetarieni exista o alternativa buna si mai ieftina decat agar agar-ul din magazinele specializate pentru acestia: Vege Gel de la Dr Oetker. Costa cam 1 leu si ceva un pliculet (eu am cumparat pachet de 10 pliculete cu 12.5 lei de la Selgros).

    Personal prefer gelatina vegetala din toate punctele de vedere: e mai sanatoasa, nu implica suferinta vreunui animal si nu are gustul neplacut pe care eu cel putin il percep in gelatina de origine animala. Folosesc vege gel pentru racituri vegetariene si pentru diverse deserturi (panna cotta, tarta cu crema de vanilie si fructe etc).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumim pentru sugestie. Nu știam de acest Vege Gel.

      Ștergere
  25. Un articol COMPLET . Ca la carte !!! Extrem de util !

    RăspundețiȘtergere
  26. Demult cautam o informatie exacta despre cata apa se pune la gelatina granule si va multumesc pentru acest post. Gelatina pe care eu o folosesc nu imi spune cata apa sa pun (din pacate), sau nu gasesc eu informatia aceasta pe plic... Va multumesc pentru toata informatia despre gelatina. Succes mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  27. Multumesc ca m-ati ajutat

    RăspundețiȘtergere
  28. Extraordinar articolul, clar , la obiect si bine documentat !!!
    Felicitari celui care a muncit sa colecteze date de peste tot, sa ne informeze. Tot respectul !
    m-a ajutat foarte mult, mai ales ca aveam si AGAR-AGAR, chiar nu stiu ce sa folosesc deoarece eu sunt cam alergica la cele din alge, iar cele cu proteina animala nici atat, nu mi-s dragi.
    Dar din cand in cand la tarte sunt necesare cuverturile gelatinoase !
    stefana,

    RăspundețiȘtergere
  29. Daca preparatul este expus la caldura. Cat rezista?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Detaliați, vă rog. Vreți să știți dacă se topește gelatina de pe o tartă spre exemplu care e ținută la căldură? Dacă proporțiile sunt bune ea trebuie să rămână neschimbată, să nu curgă, doar să 'tremure' la mișcare.

      Ștergere
  30. Multumesc! :-) foarte bine explicat.sunteti minunata! :-)

    RăspundețiȘtergere
  31. As dori sa prepar apa gelifiata pentru un bolnav cu probleme de deglutitie. Aveti idee in ce concentratie trebuie sa folosesc gelatina?

    RăspundețiȘtergere
  32. As dori sa prepar apa gelifiata pentru un bolnav cu probleme de deglutitie. Aveti idee in ce concentratie trebuie sa folosesc gelatina?

    RăspundețiȘtergere
  33. La ce se foloseste medical ? Pentru colagen ne trebuie numai gelatina granule sau si foi? Cun se prepara cea din foi ? gelatina granule trebuie dizolvata in apa o noapte intreaga.
    Eu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu conteaza daca e foi sau granule. Cea din foi se prepara la fel precum cea granule si, dureaza doar cateva minute daca respecti etapele de mai sus.

      Ștergere
    2. Medical e indicata in principal pentru articulatii, reumatism, exista suplimente pe baza de colagen, insa trebuie cerut sfatul medicului. Acel colagen din oasele si pielea animalelor poate fi gasit intr-o supa de gaina sau vita, si cel mai probabil in forma asta e mult mai eficient pentru organism decat o gelatina granule. Repet, medicul e in masura sa dea mai bine unele sugestii.

      Ștergere
  34. nu, eu vreau doar sa gatesc un jelly , ... vreau sa stiu de genul:cat zahar pun la un pliculet?, cum fac forme ? etc

    RăspundețiȘtergere